dollars-388687_1920
Nyheter

Nya dollarsedeln porträtteras av en svart kvinna

För er som kan er amerikanska historia så vet ni att Andrew Jackson var USA:s sjunde president mellan åren 1829-1837. Förutom det så pryder han även den amerikanska dollarsedeln med värdet av 20 amerikanska dollar. Men nu har landets finansdepartement bestämt sig för att ändra på detta och tur är kanske det med tanke på att dollarsedeln varit densamma sedan 1926.

Första mörka kvinnan på en amerikansk dollarsedel

Personen som nu istället ska få ha sitt ansikte på en av världens mest igenkända sedlar är Harriet Tubman. Tubman kanske inte är en person som alla svenskar har koll på, men hon har betytt mycket för afroamerikanerna under deras kamp för bättre rättigheter i landet. Hariett Tubman föddes som en slav år 1822. I det amerikanska inbördeskriget stöttade hon nordstaterna och jobbade som spion i armén.

Andra kvinnor som det spekulerades om var bland annat Rosa Parks, Eleanor Roosevelt och Clara Barton. Clara Barton var en sjuksköterska under inbördeskriget som dessutom står som grundare av Röda Korset.

Hon blev den första kvinnan att leda en väpnad armé i kriget och man räknar med att hon lyckades frigöra mer än 700 slavar under krigets gång, och många fler under sin livstid. Harriet Tubman har kommit att bli en symbol för både kvinnor och afroamerikaner i USA.

En annan kandidat det spekuleras om är Barack Obama, eftersom han blev vald till den första svarta presidenten. Att det skulle hända är dock mer sannolikt efter hans död. Kanske kan Donald Trump också bli en kandidat att vara på sedeln om 100 år. Den som lever får se helt enkelt.

Alla amerikanska dollarsedlar har just nu dessa porträtt på sig:

George Washington – 1 USD

Thomas Jefferson – 2 USD (Ovanlig sedel)

Abraham Lincoln – 5 USD

Alexander Hamilton – 10 USD

Andrew Jackson – 20 USD

Ulysses S. Grant – 50 USD

Benjamin Franklin – 100 USD

 

Klicka här för fler nyheter om USA

Nya dollarsedeln porträtteras av en svart kvinna
Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om oss

Usaportalen.se är en svensk nyhetsportal som främst rapporterar från amerikanska medier om nyheter från USA. Våra medarbetare jobbar hårt för att nå upp till våra ledord som innebär att vi alltid ska vara i framkant samtidigt som vi kritiskt granskar våra nyheter för att kunna leverera dem som oberoende.

Hela intresset om USA är genomgående någonting som alla i redaktionen brinner för och därför kan vi garantera nyheter med hög kvalitet som helst skrivs på ett amerikanskt sätt. Reseguider och tips på vad man ska se i USA är också något som du kommer kunna ta del av på sidan. Vi tar gärna emot tips och förslag för att kunna förbättra våra amerikanska nyhetsflöden!

Från idé till verkligehet

Grundarna till sidan har själva bott i USA och har alltid haft en stor kärlek till amerikansk nyhetsrapportering och sättet de hanterar media på, som är väldigt annorlunda än vad man är van vid i Sverige. I USA är det viktigt att man ska kunna vara lättsam i intervjuer, gärna skämta i direktsändningar och låta kreativiteten tala för sig! Det gör att amerikanska nyheter blir både roligare och mer oförutsägbara.

Att vara roliga, oförutsägbara och framförallt drivande har alltid varit viktigt för oss på Usaportalen.se och det var med stolthet som vi äntligen gick från en lös idé till verklighet genom att skapa denna nyhetsportal, som kommer erbjuda intervjuer, politiska analyser och övriga nyheter från USA.

Hör av dig

Vi vet att det finns fler svenskar som har ett stort intresse för USA och hoppas att vi får höra från fler av er. Oavsett vad ni vill tipsa eller skriva om angående amerikanska nyheter och USA rent generellt så kommer vi alltid vara tacksamma över inskickat material. Usaportalen.se är en politiskt obunden nyhetssida och vi ser gärna olika typer av inslag hos oss.

Skriv till oss på: info@usaportalen.se

To Top