Jeb Bush, former Governor of Florida and 2016 Republican presidential candidate, speaks during the Scott County Republican party Ronald Reagan Dinner in Davenport, Iowa, U.S., on Tuesday, Oct. 6, 2015. Bush opened a new front in the nomination fight this week by suggesting Marco Rubio, a former Florida colleague 18 years his junior, doesn't have enough experience to hold the Oval Office. Photographer: Daniel Acker/Bloomberg *** Local Caption *** Jeb Bush
Nyheter

Intervju: Ronie om amerikansk politik och republikanernas chanser

I om den första intervjun på vår hemsida har vi fått äran att prata med Ronie Berggren, som är en expert på amerikansk politik. Ronie berättar bland annat om varför han väljer att stötta republikanerna, om smutskastningen i svensk media samt varför Barack Obama inte har varit speciellt gynnsam för världen.

 

Hej Ronie från Amerikanska nyhetsanalyser (usapol.blogspot.com)! Din sida drivs ju genom din egen passion för amerikansk politik. Berätta vad som gör den unik?

Den täcker alla stora händelser inom amerikansk politik, närmare än de flesta svenska dagstidningar. Därtill uppdateras den varje dag, oftast med flera inlägg per dag. Genomsnittet brukade vara 5 inlägg per dag, men det har på sistone minskat något eftersom mina podcastproduktioner också tar tid.

Vilket för oss till den andra grejen. Vår podcast. Vi poddar om det mesta som rör amerikansk politik, och är inne på 185 avsnitt. Därtill kör vi en serie om det amerikanska presidentvalet 2016 som vi startade upp redan i december 2014 där vi nu är inne på avsnitt 57. Vi täcker det amerikanska presidentvalet mest ingående i Sverige, vågar jag hävda.

Det som slutligen gör oss unika är dock att vi är konservativa – vi tar vår utgångspunkt i samma anglo-inspirerade konservatism som de konservativa i USA står för. Det görs inte i Sverige, där majoriteten av anhängare, bedömare och analytiker stöder Demokraterna, och där de som vill förhålla sig mer objektivt oftast stöder mitten-republikanerna.

Vi stöder dock den konservativa falangen, på ett måttligt, svenskt och ganska sunt sätt, bör i dock kanske sägas i sammanhanget.

 

Angående er podcast, skulle du vilja berätta lite mer om den? Vad har ni lärt er mest från den och hur har responsen varit?

Jag har lärt mig att prata i radio. Så det är väl min egen främsta lärdom. Samt hur man intervjuar och samtalar avslappnat med folk. När jag var yngre var jag lite smått telefobisk — inte blyg, inte alls, men jag ogillade att snacka med folk över telefon. Något jag vande av mig med hjälp av podcasten.

Responsen var trög i början. Vår verksamhet drivs ju helt ideellt och det var svårt att pusha den i början. Men nu har jag ca 300 lyssnare per avsnitt, och har intervjuat s
å pass många inom den svenska USA-vetarsfären att hyfsat många känner till den. ronie

Den är ju också unik, pga vår ganska unika approach till amerikansk politik.

 

Du stöttade tidigare George W. Bush och står fortfarande på republikanernas sida, som ofta smutskastas i media. Hur ser du på detta?

Jag tycker att det är bekymmersamt förstås. Smutskastningen är en av orsakerna till min bloggs existens.

Jag anser ju så klart inte att man som svensk måste stödja republikanerna, eller tycka som dem (majoriteten av mina politiska vänner gör inte det, det har jag inga problem med alls) men däremot anser jag att man måste förstå republikanerna och klara av att förklara republikanerna på ett relevant sätt. Och det är den bristen i svensk media, som är min främsta kritik. Inte att de inte tycker som jag.

Bild t.h. – Ronie Berggren

Angående fenomenet Reagandemokrater, kan det hända igen inom en snar framtid? Vi på Usaportalen känner ibland att man saknar en lika karismatisk kandidat på republikanernas sida

Reagan-demokraterna var ju arbetarklassdemokraterna primärt i södern som grundläggande hade det vi idag skulle kalla för ”republikanska värderingar” men av historiska skäl var demokrater, och som bytte när demokraterna blev mer liberala och Reagan tog över en del av den klassiska sydstatsdemokrat-agendan.

Idag finns det ju inte så många kvar längre av dessa ”klassiska Reagan-demokrater”, de flesta har redan blivit republikaner.

En mer väsentlig och intressant fråga är om partiet är kapabelt att breddas, och bryta ny mark på klassiska demokratiska väljarfästen, som te x hispanics, men även andra grupper som unga, vita etc.

Donald Trump hoppas ju kunna bryta ny mark bland vita medelklassväljare, som av olika skäl är demokrater. Det kanske han kan lyckas med, däremot lär han få det väldigt svårt med att nå hispanic-befolkningen, vilket te x Jeb Bush eller Marco Rubio skulle ha kunnat lyckas med.

 

Hur ser du på Barack Obamas period som president? 

Amerikansk politik måste ju betraktas på två sätt samtidigt: ur det lilla och det stora perspektivet. Det lilla perspektivet har med vanligt folk att göra; där tror jag att ObamaCare hjälper många av de fattigare (inte alla, men många) som inte skulle ha fått hjälp annars.

Så allt han har gjort är förstås inte dåligt. Men jag betraktar USA ur ett konservativt, övergripande perspektiv. Och där har Obama varit sämre. USA:s anseende i världen är förminskat. Kanske inte i Europa, där vi gillar Obamas mjuka framtoning. Men i världen i dess helhet: USA:s inflytande i Mellanöstern är i princip borta – vilket inte är positivt, utan inneburit kaos och krig och de saker vi nu ser. Världen blir inte bättre eller tryggare utan USA, utan betydligt sämre.

Så i de stora frågorna anser jag att hans presidentskap inte var gynnsamt för världen.

 

Donald Trump ser ut att vinna på Republikanernas sida. Vilken kandidat vill du helst se som president?

Mina ursprungliga republikanska favoriter i detta race var Wisconsins guvernör Scott Walker och George W. Bushs lillebror (och Floridas fd guvernör) Jeb Bush. Men nu när det i praktiken står mellan Trump och Cruz så stödjer jag Trump.

 

Donald Trump talar gärna om att USA måste bli ”great” igen. Hur ska detta ske egentligen? Vad är du mest spänd på att se, på kort och lång sikt inom amerikansk politik?

USA måste få tillbaka sitt självförtroende igen, i fråga om just de här ”stora frågorna”. De har naggats i kanten under Obama – och Trumps alla nackdelar till trots så tror jag att han har möjlighet att återge USA lite av det självförtroendet (som republikanerna nästan alltid är bättre på att förmedla än demokraterna).

Så på kort sikt är det vad jag hoppas på. På längre sikt hoppas jag att Europas allians med USA ska stärkas.

 

Någon sista kommentar?

Rolig intervju. Samma känsla som de diverse fanzine- och webbfanzine-intervjuerna jag läste under min tonårstid på 1990-talet.

Lycka till med ditt eget projekt på Usaportalen!

 

 

Vi avslutar med 5 snabba:

 

Hillary Clinton eller Bill Clinton

New York eller Los Angeles (går inte att välja)

Baseball eller Football

Philly Cheese Steak eller Chicago Pizza

NY Times eller Washington Post

 

Vi tackar Ronie Berggren för pratstunden. Är ni nyfikna på hans podcast så klickar ni er in här för att lyssna.

 

Klicka här för fler nyheter om USA

 

Intervju: Ronie om amerikansk politik och republikanernas chanser
Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om oss

Usaportalen.se är en svensk nyhetsportal som främst rapporterar från amerikanska medier om nyheter från USA. Våra medarbetare jobbar hårt för att nå upp till våra ledord som innebär att vi alltid ska vara i framkant samtidigt som vi kritiskt granskar våra nyheter för att kunna leverera dem som oberoende.

Hela intresset om USA är genomgående någonting som alla i redaktionen brinner för och därför kan vi garantera nyheter med hög kvalitet som helst skrivs på ett amerikanskt sätt. Reseguider och tips på vad man ska se i USA är också något som du kommer kunna ta del av på sidan. Vi tar gärna emot tips och förslag för att kunna förbättra våra amerikanska nyhetsflöden!

Från idé till verkligehet

Grundarna till sidan har själva bott i USA och har alltid haft en stor kärlek till amerikansk nyhetsrapportering och sättet de hanterar media på, som är väldigt annorlunda än vad man är van vid i Sverige. I USA är det viktigt att man ska kunna vara lättsam i intervjuer, gärna skämta i direktsändningar och låta kreativiteten tala för sig! Det gör att amerikanska nyheter blir både roligare och mer oförutsägbara.

Att vara roliga, oförutsägbara och framförallt drivande har alltid varit viktigt för oss på Usaportalen.se och det var med stolthet som vi äntligen gick från en lös idé till verklighet genom att skapa denna nyhetsportal, som kommer erbjuda intervjuer, politiska analyser och övriga nyheter från USA.

Hör av dig

Vi vet att det finns fler svenskar som har ett stort intresse för USA och hoppas att vi får höra från fler av er. Oavsett vad ni vill tipsa eller skriva om angående amerikanska nyheter och USA rent generellt så kommer vi alltid vara tacksamma över inskickat material. Usaportalen.se är en politiskt obunden nyhetssida och vi ser gärna olika typer av inslag hos oss.

Skriv till oss på: info@usaportalen.se

To Top