USA Nationalsång

Jänkarnas nationalsång är som bekant någonting som ligger dem varmt om hjärtat i hemlandet USA. Den heter ”The Star Sprangled Banner”.

Texten för nationalsången i USA lyder:

”O say can you see, by the dawn’s early light,
What so proudly we hail’d at the twilight’s last gleaming,
Whose broad stripes and bright stars through the perilous fight
O’er the ramparts we watch’d were so gallantly streaming?
And the rocket’s red glare, the bombs bursting in air,
Gave proof through the night that our flag was still there,
O say does that star-spangled banner yet wave
O’er the land of the free and the home of the brave?”

Detta är den som är mest relevant och som man sjunger mest. Nationalsången i USA är väldigt speciell för de patriotiska invånarna. Man sjunger den ofta vid idrottsevenemang. Det spelar ingen roll om det är 10-åriga pojkar som spelar baseball eller om det är dags för Superbowl, ett av världens största event. Man sjunger nationalsången inför alla slags matcher, i alla USA stater. Amerika har också en tradition av att sjunga sin nationalsång i samband med den mycket firade nationaldagen så klart, den 4:e juli varje år.

Att sjunga nationalsången i skolorna i USA är också väldigt vanligt. Francis Scott Key var en poet i USA som skrev nationalsången vid 35 års ålder. Han skrev dikten, som senare kom att bli nationalsången, efter att ha fått uppleva britternas beskjutning av Baltimore i USA. Det dröjde dock till 1931 innan man röstade fram låten som officiell nationalsång i USA. Idag är det många som känner igen den, inte minst med tanke på den starka texten och fantastiska avslutningen på nationalsången. Nedanför följer de mer okända verserna i sången.

Nationalsång i USA, fortsättning:

On the shore dimly seen through the mists of the deep
Where the foe’s haughty host in dread silence reposes,
What is that which the breeze, o’er the towering steep,
As it fitfully blows, half conceals, half discloses?
Now it catches the gleam of the morning’s first beam,
In full glory reflected now shines in the stream,
’Tis the star-spangled banner – O long may it wave
O’er the land of the free and the home of the brave!

And where is that band who so vauntingly swore,
That the havoc of war and the battle’s confusion
A home and a Country should leave us no more?
Their blood has wash’d out their foul footstep’s pollution.
No refuge could save the hireling and slave
From the terror of flight or the gloom of the grave,
And the star-spangled banner in triumph doth wave
O’er the land of the free and the home of the brave.

O thus be it ever when freemen shall stand
Between their lov’d home and the war’s desolation!
Blest with vict’ry and peace may the heav’n rescued land
Praise the power that hath made and preserv’d us a nation!
Then conquer we must, when our cause it is just,
And this be our motto – “In God is our trust,”
And the star-spangled banner in triumph shall wave
O’er the land of the free and the home of the brave.”

Om oss

Usaportalen.se är en svensk nyhetsportal som främst rapporterar från amerikanska medier om nyheter från USA. Våra medarbetare jobbar hårt för att nå upp till våra ledord som innebär att vi alltid ska vara i framkant samtidigt som vi kritiskt granskar våra nyheter för att kunna leverera dem som oberoende.

Hela intresset om USA är genomgående någonting som alla i redaktionen brinner för och därför kan vi garantera nyheter med hög kvalitet som helst skrivs på ett amerikanskt sätt. Reseguider och tips på vad man ska se i USA är också något som du kommer kunna ta del av på sidan. Vi tar gärna emot tips och förslag för att kunna förbättra våra amerikanska nyhetsflöden!

Från idé till verkligehet

Grundarna till sidan har själva bott i USA och har alltid haft en stor kärlek till amerikansk nyhetsrapportering och sättet de hanterar media på, som är väldigt annorlunda än vad man är van vid i Sverige. I USA är det viktigt att man ska kunna vara lättsam i intervjuer, gärna skämta i direktsändningar och låta kreativiteten tala för sig! Det gör att amerikanska nyheter blir både roligare och mer oförutsägbara.

Att vara roliga, oförutsägbara och framförallt drivande har alltid varit viktigt för oss på Usaportalen.se och det var med stolthet som vi äntligen gick från en lös idé till verklighet genom att skapa denna nyhetsportal, som kommer erbjuda intervjuer, politiska analyser och övriga nyheter från USA.

Hör av dig

Vi vet att det finns fler svenskar som har ett stort intresse för USA och hoppas att vi får höra från fler av er. Oavsett vad ni vill tipsa eller skriva om angående amerikanska nyheter och USA rent generellt så kommer vi alltid vara tacksamma över inskickat material. Usaportalen.se är en politiskt obunden nyhetssida och vi ser gärna olika typer av inslag hos oss.

Skriv till oss på: info@usaportalen.se

To Top